Friday, January 28, 2011

Anda rasa password anda selamat ke?

Tak selamat tak selamat if you all tak ikut tips tips ini...

Ini just nak share apa yang saya baca and apa yang saya tahu ah. Bukan ke sharing itu caring? *wink*

Okay, let's start. Passwords ini boleh dikatakan banyak memberi keseronokan masa kita kecik kecik dulu. Tapi sekarang, passwords digunakan untuk access our emails, facebook, tweet tweet, bank accounts and many more. If passwords you all selalu kena hacked ke, you all follow beberapa tips yang boleh membantu :

First, cuba avoid passwords yang selalu digunakan, senang untuk dijangka seperti "12345", "abcd", "qwerty", "password", "love", etc etc etc.

Second, jangan gunakan usul biological information seperti nama sekolah atau nama kolej you all, nama pet kesayangan, birthday atau nama ur sweetheart.

Third, tulis password you all dekat mana mana yang korang rasa nak tulis dan sorokkan dekat tempat yang you all rasa safe in case you all lupa password you all. Yelah, manusia tak sempurna jadi memang senang nak lupakan benda yang simple, sometimes ah! Dan jangan sekali kali pun lekatkan pada monitor computer or dekat laptop or dekat peti sejuk ke or dekat mana mana sahaja yang boleh dilihat oleh orang lain.

Fourth, avoid daripada gunakan perkataan yang dieja dengan betul macam dalam kamus. Instead, cuba gunakan kombinasi huruf, nombor ataupun simbol. Contohnya macam ini, perkataan cool boleh digunakan as a password if you all ubah sedikit macam ini  "CooL#007"

Fifth, jangan bagi tahu passwords you all dekat sesiapapun even though ur best fren or orang yang disayangi. Sometimes they can betray..

Sixth, tukar passwords you all sekerap yang mungkin.

At last, kalau boleh jangan gunakan password yang sama untuk semua accounts you all, memang susah tapi kalau boleh cuba guna ah password yang lain.

That's all. Hope you all 'like'





6 comments:

efa said...

eh yg ke 6 tu tak mampu buat huhu

Missy said...

efa-haha. tuh mmg ssh sikit nk buat. janji tahu mcm nk protect password.

Rozuan Ismail said...

haha.. i like u post pasal passwrd..kadang2 password yg tlampau common tu senang nak ingat..kan letak password pelik2, lupa plak nanti..kan susahkan diri sdiri plak..hehe..

p/s thanks tinggalkan link kt Fb..dh follow blog awk..best lr..simple n steady..

Missy said...

rozuan- thanxx follow sy. thanxx sbb like my post.thanxx again tau!

Mr. Swift said...

Cool, cerita pasal password.
Saye dah 2 kali lupe password ouh.
Camne tuh? -__-'

tapi saye muda lagi okey! :D

Missy said...

Mr swift- oh, sy tau awk still muda. maybe awk terlalu busy kut smpaikn bleh terlupa. cuba buat mcm gambar kartoon yg kat ats tuh. konpem senang. ;))